Recipe : Chocolate Chip Cookies

June 20, 2016

Hi,



recipe chocolate chip cookies


Assalamualaikum,
How are you guys? Hopefully you are doing great! Anyway, because my work shift making hard for me to update my blog but trying my best right now. Okay, let's get into the main stories. Today has mark two weeks of ramadhan, time flies so fast, isn't it? Thus, what is raya without kuih, right? Hence, I want to share with you my favourite and must have during Hari Raya, which is Chocolate Chip Cookies! There are plenty of other variety of kuih but this is my favourite. So, here we go, the simplest way of making Chocolate Chip Cookies! :D


Bahan-bahan (Untuk Diayak)

280gm (2 1/4 cups) Tepung
10gm (3tablespoon) Serbuk Koko
2 Tablespoon Tepung Jagung
1/2 Teaspoon Soda Bikarbonat
2 Tablespoon Susu Tepung
Secubit Garam


Bahan-bahan

250gm Butter
150gm Castor Sugar
1/2 Teaspoon Vanilla Esen
1 Telur Kuning
100gm (1/2 cups) Chocolate Chips


Cara Membuat:


  • Ayakkan semua bahan-bahan seperti tepung, serbuk koko, tepung jagung, soda bikarbonat, susu tepung serta garam. (Letak tepi)

  • Pukul mentega, Castor Sugar dan esen vanilla sehingga kembang.

  • Masukkan telur kuning dan pukul rata.

  • Selepas itu, masukkan lah pula bahan yang diayak tadi dan kacau sehingga semua bahan tadi sebati.

  • **Ini Penting! Just in case, korang tak ada serbuk susu, korang boleh tukar kepada Condensed Milk (Susu Pekat). Fatin pakai condensed milk lah sebab lagi senang hihi If, pakai condensed milk ni korang masukkan selepas masukkan telur kuning. Masuk dalam dua sudu besar.

  • Haa yang ni part paling best, masukkan coklat chip! Masukkan lah seberapa banyak yang korang nak. Ikut citarasa lah.

  • Selepas itu, misi untuk uli cookies dan letak atas di dulang dan sedia untuk dibakar.

  • Tapi sebelum itu, panaskan dulu oven korang! Panaskan selama 10 minit pada suhu 180 darjah celcius.

  • Lepas tu baru lah masukkan cookies korang. Masak selama 20-25 minit. Tapi make sure cek setiap masa, just incase dalam 15 minit dah siap masak, boleh je angkat! :D

Haa, itulah resepinya yang Fatin guna tapi ni waktu baking Fatin ada buat touch up sendiri mengikut kesesuaian citarasa kami. Jadi, korang boleh tukar mana-mana, if korang rasa macam ada kekurangan ke berlebih ke, tau! Selamat membakar kuih raya! :D





Love,
FatinaMdzfr

11 comments

  1. Im about to post this resepi, not really tho. hahaha. tapi lain sikit xD ahh lama tak buat cookies ni T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa post lah,so that we can compare each other punya resepi hihi :D
      fatin pun sama sekarang pun terasa nak cookies ni hehe

      Delete
  2. okay nanti kalau claudy dah buat, claudy post . hehehe

    ReplyDelete
  3. teringin nak buat cookies. tapi belum rajin lagi. hahahhaha XD
    mesti sedap cookies nie. hehehhe

    ReplyDelete
  4. awal lagi ni nak buat kukiss ..
    Btw Ema kacau you jap ! Kat link ni ada tag awak tanpa sengaja , KAH KAH !
    http://www.vetovirago.com/2016/06/giveway-shawl-raya-by-aryana-couture.html

    ReplyDelete
  5. Hehe. Siqah tak tahu buat cookies. Makan je tahu. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe meh lah cuba buat mana tau nanti terer buat hehe :D

      Delete
  6. feveret saya nih bab2 buat cookies...kadang tu bila tak jadi sampai boleh jadi cookies yaya! hahahahhah

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama dengan kita sofie! kadang2 tu excited buat jadi lain pulak hehee

      Delete

Latest Instagrams

© The Infinity Words. Design by FCD.